Het laatste nieuws

Calla Morning Sun klaar voor de markt

2016-04-18

Achter de schermen werkt United Calla, een samenwerkingsverband van drie kwekers en Hobaho, al enige tijd aan de marktintroductie van calla Morning Sun. Deze potcalla valt op door zijn aansprekende kleurencombinatie van geel, oranje en rood die direct aan de opkomende zon doet denken. Na een uitvoerige testperiode is Morning Sun nu klaar voor de volgende stap.
Calla ‘Morning Sun’ is afkomstig uit de veredelingskraam van Andrew Wearmouth die Hobaho in 2011 in samenwerking vanuit Nieuw-Zeeland naar Nederland heeft gehaald en eigendom is van knollenteler J.C. van Dijk & Zonen uit Breezand, potplantenkweker fa. Breugem uit Bleiswijk en snijbloemenkweker G. de Boef en Zn uit Poederoijen. Gezamenlijk met Hobaho vormen zij United Calla, dat zich richt op het op de markt brengen van kansrijke variëteiten afkomstig uit deze kraam. "Begin 2012 zijn we gestart met de selecties en zo kwam ‘Morning Sun’ bovendrijven met zijn opvallende kelk in rood, geel en oranje. We waren meteen enthousiast", vertellen commercieel directeur Sam van Egmond en vertegenwoordiger Ronald van Gijlswijk die het project coördineert."

Vijf jaar getest

Om te voorkomen dat de ‘star to be’ een vroege dood zou sterven, staken de partners van United Calla veel tijd en energie in de testfase. "Je ziet vaak genoeg dat rassen al in een te vroeg stadium worden aangeboden waardoor het na de introductie dan toch mis gaat. Dat willen wij anders doen." Zo is ‘Morning Sun’ de afgelopen vijf jaar getest door vijf kwekerijen: Geerlings & Zonen, J.C. van Dijk & zonen, Paul Pennings Bloembollen bv, N. Onderwater en N.J. de Wit & Zn. Daarmee is duidelijk geworden dat ‘Morning Sun’ zich goed laat vermeerderen, gezond van P1 naar P2 gaat, zich uitstekend laat parteren, lepelen en bewaren, meerstallig is, zeer geschikt is voor de pottenbroei en voor het Nederlandse klimaat, het prima doet op diverse grondsoorten, voldoende bloemen geeft, een compacte vorm heeft, goed transporteerbaar is en lang houdbaar. "Deze calla heeft, zo is uit testen gebleken, een ruim aantal vaaswekenleven. Bovendien zijn er nu voldoende P2-aantallen beschikbaar voor de markt."

Mooiste meisje

Rob Geerlings is enthousiast over ‘Morning Sun’. "Binnen de kleurgroep oranje is dit dé oplossing. Je kunt ‘Morning Sun’ jaarrond planten, de bladkleur is goed, hij bloeit rijk, is geschikt voor de snij en op pot en heeft daarmee een hoge gebruikswaarde. Bovendien is het een goede knollenmaker. En die kleur is prachtig, de bloem geeft bijna licht in het donker, ze doet haar naam eer aan. ‘Morning Sun’ is niet alleen het mooiste meisje van de klas, ze is ook de beste." Redenen genoeg waarom ‘Morning Sun’ binnenkort als eerste uit de stal van United Calla wordt geïntroduceerd. "Ze heeft zich voldoende bewezen. Bovendien zijn we in staat om een uniforme kwaliteit in voldoende aantallen te leveren, dat geeft vertrouwen voor een succesvolle positionering."

Lancering

Groot voordeel voor geïnteresseerde afnemers is dat United Calla geen beperking oplegt aan het areaal. We laten het gewas groeien aan de hand van de marktvraag. De lancering is gepland op donderdag 5 mei in Keukenhof.  Henk de Mooij, parkmanager van Keukenhof zal daar de Morning Sun dopen tijdens een ontbijtbijeenkomst. Mocht u aanwezig willen zijn, dan kan dat uiteraard, graag even een mail naar Linda van der Slot: lvanderslot@hobaho.nl

www.unitedcalla.nl

Terug